19 Haziran 2024 Çarşamba

BELGE | Yükseköğrenim Gençlik Birliği - Halkımıza (22 Nisan 1977 [Naci Güven bildirisi])

SUNUŞ


Liseli gençliğin devrimci mücadelesinin örnek isimlerinden Osman Naci Güven yoldaş (fotoğraf: PŞTA)


Tarihin en soylu mücadelesi olan devrim ve komünizm mücadelesinde şehit düşen herkes, saygıya değerdir. Başta komünistler olmak üzere devrimciler, yaşamlarıyla bıraktıkları gibi ölümleriyle de geride kalanların hafızalarına şan ve şerefle yerleşir.


Naci yoldaş işte böyle bir yoldaştı.


Naci yoldaş, Bahçelievler Lisesi öğrenci gençliğinin önde gelen, bilinci ve gelişmişliğiyle sıyrılan devrimcilerinden birisiydi. Yoldaş uzun bir hayat, uzun bir devrimci kavga yürütemedi, aksine, o çok genç yaşta, henüz daha ömrünün baharındayken bağımsızlık, halk demokrasisi, sosyalizm ve yüce komünizm mücadelesinde faşist katillerce aramızdan kopartıldı. O, demokratik halk devrimi yolunda az yaşadı ama şerefle öldü.


Naci Güven yoldaşın anısına o dönem hareketimizin DKÖ olan Yükseköğrenim Gençlik Birliği'nin yayınladığı bildiriyi tekrar yayınlıyoruz. Daha öncesinde ölüm yıldönümünde sosyal medya sayfamızda yayınlamıştık.


Bildiriyi transkribe ederken iki noktayı göze aldık: 1) Harfin basılıp da mürekkebinin çıkmaması veya uçması (mesela ikinci paragraftaki ilk "işçilere" ifadesi), 2) Bariz şekilde yapılan yazım hatası. İlkinde harf tam çıkmasa da bu tarzda olanları yazdık. İkincisinde ise iki yerde köşeli parantez içinde eksik harfleri koymamız harici düzeltme veya eklemek yapmayıp "[sic]" koyduk. Transkripsiyon mümkün mertebe orijinal halini yansıtmaya çalışmıştır. İstisnası, en sondaki sloganda kalemle yapılan düzeltmedir. Bunu her ne kadar basıp-dağıtanların değil de bildiriyi toplayan kişi yapmış olabilecekse de (en sonda not atan kalemin mürekkebiyle aynılığı bu ihtimali güçlendirmektedir), hem "düzeltildiği" için, hem de en sonda bu denli bir bozukluk kötü duracağı için "füşizm" şeklinde yazmadık.


Bu belgeyi bize yayınlamamız izniyle ileten dostumuza teşekkür ederiz.


Bildiriye ek olarak yine Yükseköğrenim Gençlik Birliği'nin Naci Güven hakkında Vatan gazetesine verdiği ilanı paylaşıyoruz. Yine bir başka ek olarak Tüm-Liseliler Birleşme ve Dayanışma Derneği (LİSE-DER)'in yaka kartını da koyuyoruz. Lise-Der (DG çevresinin Lise-Der'iyle karıştırılmamalı), yönetiminde Halkın Yolu çizgisinin hakim olduğu ama o dönem hareketimizin de içinde yer aldığı bir DKÖ idi.


Osman Naci Güven yoldaşı saygıyla anıyoruz. Onun mücadelesi ve isminin kendisini şahsen tanıyan nicelerine olduğu gibi, bundan sonrasında da nicelerine ilham vereceğine inanıyoruz. Onu ölümsüz yapan da budur işte.


İbo'dan Demirdağ'a – Tarihimizden Öğreniyoruz

2024.06.19.


***

Orijinal bildiri


Halkımıza;

Bugün halkımızın yiğit bir evladını daha toprağa veriyoruz. Naci arkadaş faşistler tarafından haince katledildi.

Katledildi, çankü [sic] o patron-ağa devletinin işçilere, köyülere [sic], memurlara, tüm çalışanlara karşı saldırılarına yiğitçe göğüs geriyordu. Sülük gibi ülkemizi sömüren Amerikan emperyalizmine ülkemizden defolmasını haykırıyordu. Emperyalizmin ülkemizdeki uşakları, komprador patronların ve büyük toprak ağalarının iğrenç, yüzlerini görüyor onların zulmüne, onların emeği gasbetmesine karşı tüm kiniyle yumruk sıkıyordu.

Naci arkadaş, işçilerin, köylülerin, memurların, tün çalışanların ezilmeden, horlanmadan, emeğinin karşılığını alarak yaşamaları yolunda mücadele ediyordu. O ülkemizin emperyalizm tarafından kanı emilircesine sömürülmesine karşı kavga veriyordu. Kafasında ve yüreğinde taşıdığı aydınlığı, ülkemizin karanlık köşelerine ulaştırma çabaları içerisindeydi.

Naci arkadaş, aydınlık ve özgür yarınların, bağımsız Türkiye'nin ancak işçilerin, köylülerin, halkın gerçek iktidarıyla yani "demokratik halk iktidarı"yla gerçekleşebileceğinin bilincinde idi. Bu nedenle "demokratik halk devrimi" yolunda, yani halkın, faşizmi, feodalizmi döktükleri kanda boğarak kendi iktidarını kurması yolunda mücadelenin isimsiz erlerinden biri idi.

Naci Arkadaş, mücadelede azimli, inançlı ve kararlı idi. Mücadelesinde tavizsiz, sınıf işbirlikçilerine, mücadeleyi saptıran, pasifize eden tüm sağ akımların karşısında idi. O yoğun ABD emperyalizmine karşı kavgasını sürdürürken, yarın onun yerini alabilecek sovyet sosyal emperyalizmine karşıda [sic] her an tetikte idi.

İşte bu nedenle, halkımıza ve onun göz bebeği yiğit gençliğe azgınca saldırılarını sürdüren faşizm onu haince katletti. Patron-Ağa devletinin paralı uşakları Faşist katiller Naci'yi pusuya düşürüp öldürdüler. Naci arkadaş şehit oldu. Bugün aramızda yok, [A]ma [sic] anısı ve mücadele azmi yüreklerim[iz]de [sic] yaşayacak. Bizler, onun kavga arkadaşları, mücadedelesini [sic] daha büyük bir hınçla sürdürüyoruz.

Komprador patranlar, büyük toprak ağaları, kan emiciler! Sizler bugün devrimci-yurtseverleri katletmekle, halkımıza saldırmakla, bizleri yok edeceğinizi sanıyorsanız aldanıyorsunuz. Biz bir ölür, bin doğarız. Döktüğünüz kanlarda boğulacaksınız, kanlı saltanatınızın çatırdayarak çökeceği gün yakındır.

Dünya halklarının baş düşmanlarından Amerikan emperyalizmi! Mazlum halklara ve sömürdüğün ülkelere uzattığın eller nasıl birer birer kesildiyse, ülkemize uzattığın el de yakında koparılacak, dökülen kanların hesabı senden sorululacaktır [sic].

İşçiler, köylüler, memurlar, emekçi halkımız!.. Kurtuluş yolunda, kendi iktidarını kuracağın demokratik halk devrimi yolunda yiğit gençliğin ve tüm dünyanın ezilen halkları yanındıdır [sic]. Aydınlık günler yakındır. Mücadele, tüm reformist, revizyonist hayalleri söndürerek yükselecek ve temelleri çatırdayan Patron-Ağa devletinin saltanatını yerle bir edecektir..

Kardeşler; demokrasi mücadelemiz sürüp gidiyor. Faşizmin azgınlaştığı bu günlerde birbirimize daha sıkı sarılmak, tek yumruk gibi sıkılıp, tek yürek gibi atmak durumundayız. Naci arkadaşın anısı mücadelemize hız verecektir.

Faşizmin, tarihin çöplüğüne gömüleceği günler, tarihin geriye döndürülmesi olanaksız akışı ve ezilen halkların mücadelesi sonucu mutlak gelecektir.

NACİ YOLDAŞIN KANI YERDE KALMAYACAK!

KAHROLSUN FAŞİZM, EMPERYALİZM, FEODALİZM!

YAŞASIN HALK SAVAŞI!

FAŞİZME ÖLÜM TEK YOL DEVRİM

GENÇLİK BİRLİĞİ


[22/4-1977, İST]


***



"PATRON-AĞA DÜZENİNE KARŞI
DEMOKRATİK HALK EĞİTİM KAVGASINDA

O. NACİ GÜVEN (1958...)

FAŞİSTLER TARAFINDAN ŞEHİT EDİLDİ
ANISI YÜREĞİMİZDE YAŞAYACAK

KAHROLSUN FAŞİZM

GENÇLİK BİRLİĞİ"


Kaynak: "(Vatan: 315) | O. Naci Güven (1958...)". Gençlik Birliği. Vatan. 24 Nisan 1977. Sayfa: 7.

***


"Yurtsever demokratik eğitim mücadelesinde faşist katiller tarafından katledildi

[fotoğraf]
Naci Güven (1958 - ....)

Kahrolsun Amerikan ve Sovyet Sosyal Emperyalizmi!
Kahrolsun Faşizm Sosyal Faşizm!

LİSE-DER"

Kaynak: Semih Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder