18 Haziran 2022 Cumartesi

BELGE | TKP (M-L) - Yiğit halk savaşçısı Ali Yılmaz, komprador patron-ağa devletinin işkencehanelerinde katledildi (15 Aralık 1978)

 ÖN AÇIKLAMA

Okurlarımızın hatırlayacağı üzere daha önceden Ali Yılmaz yoldaş hakkında referans materyal olarak kullanılması amacıyla bir yazı yayınlamıştık.[1] Bu sefer yoldaşın ölümü ardından Partimizin yayınladığı bildiriyi yayınlıyoruz. Bildiriyi o zamanki imkanlar dahilinde sadece fotoğrafı taratıp, kalanını fotoğraflamıştık. Bildiriyi muhafaza eden yeri buradan açıklayamasak da, bu süreçte yardımcı olan emekçilerine de teşekkürü bir borç biliriz.

Bildiri 15 Kasım 1978 olarak tarihlenmiş, oysa ki mantıken doğrusu 15 Aralık olmalıdır, zira zaten yoldaşın yakalanması 30 Kasım'daki patlama ile olmuştur. Zaten hakkındaki öldüğü haberi de, yazımızda da gösterdiğimiz 14 Aralık'ta çıkmaya başlamıştır, yani en geç 13 Aralık olmalıdır. Buradan şehit sitesinde geçen 24 Aralık tarihinin düzeltilmesi gerektiğini de hatırlatırız. 

Önder yoldaşımız Ali Yılmaz, yiğit bir TKP (M-L) (bugünkü TKP/M-L) savaşçısıydı. Onun ölümü sonrası onun konumuna getirilen Vecdi Tapşın isimli parti yıkıcısı hizipçi ve itirafçı hain aksine, o hem önderi İbrahim Kaypakkaya yoldaşın kurduğu çeşitli milliyetlerden Türkiye ve T. Kürdistanı halklarına ait olan Partimizi göz bebeği gibi savunmuş, korumuş, hem de önderi İK yoldaşın yolundan yürüyerek ser verip sır vermeyenler kervanına katılmıştır.

Yoldaşımızın şanlı anısı bağımsızlık, halk demokrasisi, sosyalizm ve komünizm için atan tüm kalplerde büyük bir saygı ve sevgiyle yaşıyor ve dünyanın sonuncu gününde dahi yaşamaya da devam edecek.

İbo'dan Demirdağ'a – Tarihimizden Öğreniyoruz
2022.06.19.


***

YİĞİT HALK SAVAŞÇISI

ALİ YILMAZ

KOMPRADOR PATRON-AĞA DEVLETİNİN İŞKENCEHANELERİNDE KATLEDİLDİ

***

BÜTÜN ÜLKELERİN İŞÇİLERİ VE EZİLEN HALKLAR BİRLEŞİN

İŞÇİ-KÖYLÜ KURTULUŞU

TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ/MARKSİST-LENİNİST (TKP-ML) YAYIN ORGANI


ÇEŞİTLİ MİLLİYETLERDEN HALKIMIZ!

Komprador patron-ağa devletinin resmi cinayet şebekeleri yiğit halk savaşçısı Ali Yılmaz yoldaşıda [sic] hunharca katlettiler.

TKP (M-L)'nin kahraman üyesi ve partimize bağlı TİKKO'nun yılmaz savaşçısı ALİ YILMAZ[,] 30 Kasım'da bir kaza sonucu yaralanmış ve faşist güçlerin eline geçmişti. Yoldaşımız kısa sürede ölüm tehlikesini atlatmış, düzelmeye başlamıştı. Ecevit Hükümetinin resmi faşistleri yoldaşımızdan bilgi alabilmek için hemen işkenceye başladılar. Sır alamıyacaklarını [sic] anlayan paralı köpekler[,] doktorlarında [sic] yardımıyla yoldaşımızı katlettiler ..

ALI YILMAZ kimdir ve neden öldürüldü?


Ali Yılmaz yoksul köylü kökenli, Kürt milliyetinden dar gelirli bir işçi ailesinin çocuğudur. Yaşamı boyunca Türk hakim sınıflarının milli zulmünü omuzlarında hissetmiş, yoksul Kürt köylülerine yapılan baskı ve işkenceyi görerek büyümüştür. O, komprador patron-ağa devletinin halka reva gördüğü ve her firsatda [sic] uyguladığı sömürü, zulüm ve işkenceyi görerek, yaşayarak büyüyen genç bir proleterdi.

Daha 15-16 yaşlarında genç bir torna işçisiyken devrimci fikirlere sampati [sic] duymuş ve partimiz TKP (M-L) saflarında Demokratik Halk Devrimi mücadelesine katılmıştır.

Proleter yaşantısıyla , alçakgönüllülüğüyle kısa sürede halkla kaynaşmış, halkın sevgi ve sempatisini kazanmıştır. Dürüstlüğü, çalışkanlığı ve disiplin anlayışıyla yoldaşlarına örnek olmuş ve kısa sürede Marksizm-Leninizmi kavramıştır. Marksizm-Leninizmi kavradığı ölçüde hızla pratiğe uygulamış, anti-Marksist-Leninist fikirlere karşı uzlaşmaz bir mücadele vermiştir. Partimiz saflarında ortaya çıkan hiziplere ve tasfiyeciliğe karşıda [sic] var gücüyle mücadele ederek Marksist-Leninist saflarda yerini almıştır.

Ali Yılmaz bu başarısını askeri alanda da sürdürerek halka, devrine ve partimize büyük hizmetlerde bulunmuştur. Mücadelesi boyunca hiç bir zaman yılgınlığa düşmemiş, bir an dahi korkaklığa kapılmamıştır. Partimizin resmi ve sivil azılı halk düşmanlarına, komprador patron-ağa devletinin sömürü ve zulüm mevzilerine karşı kazandığı seferlerde Ali Yılmaz'ın önemli payı olmuştur.

O, yüce komünizm davasına, halkımıza ve partimize sarsılmaz bir inançla bağlıydı. O, bu inancını Marksizm-Leninizmden, mücadele ruhunu TKP (M-L)'nin kurucusu, halkımızın önderi İBRAHİM KAYPAKKAYA'dan alıyordu.

O, mücadelesi ve kısa yaşamı boyunca en ufak bir kişisel çıkarını düşünmedi. Devrimin, halkın ve partimizin çıkarlarını daima önde tuttu, ser verip sır vermiyerekde [sic] fedakarlıkların en yüce örneğini gösterdi.

O, bütün bu özellikleriyle öldüğünde cesur, kararlı ve insiyatifli [sic] bir gerilla komutanıydı.

İŞÇİLER, KÖYLÜLER, BÜTÜN HALKIMIZ,


Ali Yılmaz'ın TKP (M-L) saflarında mücadele eden bir savaşçı olması, O'nun öldürülmesi için yeterli bir nedendir. Bugüne kadar yaralı olarak resmi faşist güçlerin eline düşen, Cemil Oka, M. Zeki Şerit, Selahattin Doğan yoldaşlarımız neden öldürüldü? Bütün bunlar aynı özelliklere sahip, inançlı, kararlı komünist savaşçılardı.

Partimizin yürüttüğü Demokratik Halk Devrimi mücadelesi, Komprador patron-ağa devletinin uykularını kaçırmaya başlamıştır. Geniş halk yığınları arasında hızla örgütlenen partimiz TKP (M-L) ve O'na bağlı halkın silahlı gücü TİKKO[,] faşist mevzilere karşı başarı üstüne başarı elde etmektedir. Ecevit ve hükümetininde [sic] faşist yüzünü açığa çıkaran partimizin kararlı mücadelesi, işçilerin, yoksul köylülerin ve tüm halkın sevgi ve desteğini kazanmaktadır. Sömürü ve zulüm düzenlerinin çökmeye başladığını gören komprador patronlar ve toprak ağalarını ne efendileri emperyalistler, ne de hizmetçileri Türkeş'ler [sic], Demirel'ler [sic], Ecevit'ler [sic] kurtaramıyacaktır [sic]. Savunmasız ve yaralı insanları katletmeleri bu korkaklığın, telaşın ve zayıflığın sonucudur. Bizler ölebiliriz, inancımız ve mücadelemiz asla öldürülemiyecektir [sic].

Yüce komünizm davası uğrunda şehit olan ALİ YILMAZ ve diğer yoldaşlarımız[,] Partimiz TKP (M-L)'nin Halk Demokrasisi ve Bağımsızlık mücadelesinde yaşayacaktır.

YOLDAŞLARIMIZIN VE TÜM DEVRİM ŞEHİTLERİNİN HESABI MUTLAKA SORULACAKTIR!
KAHROLSUN EMPERYALİZM, SOSYAL EMPERYALIZM VE HER TÜRLÜ GERİCİLİK!
KAHROLSUN FAŞİST KOMPRADOR PATRON-AĞA DEVLETİ!
YAŞASIN DEMOKRATIK HALK DEVRİMİ!
YAŞASIN DEMOKRATIK HALK İKTİDARI MÜCADELEMİZ!
YAŞASIN SOSYALİZM!
YAŞASIN TKP (M-L) ve ÖNDERLİĞİNDEKİ TIKKO!
15 KASIM [sic, Aralık] 1978.

***

Orijinal sayfa (bugüne gelen [kalitesiz] matbu yayınlardan toplanmış kopyalarda fotoğrafın yönü hep diğer tarafa baktığından, okuyucuya yabancı gözükmemesi için görüldüğü üzere fotoğrafın yönünü değiştirdik).
Orijinal sayfa.

***

EK:

Ali Yılmaz yoldaşın yaralı yakalandıktan sonraki hali (fotoğraf: "Yanlışlıkla patlayan roket gizli bir cephaneliği ortaya çıkardı". Günaydın. 2 Aralık 1978. Sayfa: 1.).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder